Hvad er vold

Mange voldsudsatte bliver udsat for flere former for vold samtidig.

Det voldelige forhold udvikles typisk over tid, og volden tiltager i grovhed og hyppighed. Et voldeligt forhold kan stå på i længere tid, ofte i årevis, mens volden langsomt tiltager og bliver værre. Uanset hvilken form for vold du er udsat for, så bliver du nødt til at reagere, for at få dit liv tilbage. ingen skal finde sig i at blive udsat for vold, uanset i hvilken form volden viser sig. Ring til Nordsjællands Krisecenter og få råd og vejledning på 47 38 65 60 – Telefonen er åben døgnet rundt.

Fysisk vold

Den fysiske vold, er den vold som opfattes som den ”rigtige vold”. Der, hvor man kan se de blå mærker og den der forårsager umiddelbar fysisk smerte. Det kan være slag, skub, spark, blive kastet ind i en væg eller ned at trappen, kvælningsforsøg, knivstik eller vold med våben.

Den fysiske vold kan have døden til følge.

Seksuel vold

Den seksuelle vold er at være tvunget til en seksuel handling, som kvinden ikke ønsker eller ikke har lyst til. Der kan være tale om voldtægt eller andre seksuelle handlinger, såsom at blive tvunget til at skulle sove med mandens venner, eller det kan være tvungen prostitution.

Psykisk vold

Den psykiske vold er mest udbredt. Den psykiske vold handler om kontrol og isolation. Den psykiske vold er ikke altid umiddelbar synlig for en udenforstående. 

Den handler om direkte eller indirekte trusler eller at nedgøre eller ydmyge kvinden – ofte i andres påhør. Der er aldrig fysisk vold uden der er psykisk vold.

Økonomisk vold

Den økonomiske vold vil sige at være nægtet adgang til penge, at skulle aflevere de penge hun selv tjener, at tigge og bede om penge til mad og lommepenge. Men det kan også handle om, at voldsudøveren sørger for at sætte den voldsudsatte i gæld.

Materiel vold

Den materielle vold betyder, at han ødelægger ting f.eks. indbo og personlige ejendele. Det er her vigtigt at bemærke, at volden har en hensigt og er velovervejet. Han ødelægger aldrig sine egne ting. Han kommer ikke lige pludselig til at smide sin egen computer ud af vinduet – det er altid kvindens ting det går ud over.